Σημειώσεις μαθημάτων φωτογραφίας

Φωτογραφία Πορτραίτου

26 Φεβρουαρίου 2014

Η φωτογραφία πορτραίτου είναι ίσως το πιο διαδεδομένο είδος φωτογραφίας. Αναφέρεται σε επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και στους εραστές αυτήν της τέχνης. Ας ξεκινήσουμε από τον ορισμό της λέξης πορτραίτο που σημαίνει την απεικόνιση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Οι προσωπογραφίες φυσικά (…)

Περισσότερα »

Φωτογραφία Τοπίου

29 Φεβρουαρίου 2012

Η φωτογραφία Τοπίου είναι πολύ δημοφιλή. Όπως σε όλα τα είδη φωτογραφίας πρέπει να προσπαθήσετε να αποδώσετε τον τρόπο που βλέπετε εσείς το συγκεκριμένο τοπίο, τη δική σας προσωπική ματιά. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες, στο φως στις σκιές και (…)

Περισσότερα »

Φωτογραφικοί φακοί

14 Δεκεμβρίου 2011

Λίγα λόγια για την φύση του φωτός Από την αρχαιότητα η φύση του φωτός απασχόλησε τους ανθρώπους. Από την αρχική όμως αντίληψη ότι ανθρώπινο μάτι είναι αυτό που εκπέμπει το φως έχουν έρθει διάφορες θεωρίες να εξηγήσουν την πραγματική φύση (…)

Περισσότερα »

Φωτόμετρο – Φωτομέτρηση

10 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση ενός φιλμ στο φως ονομάζουμε τον συνδυασμό μιας έντασης φωτός που καθορίζεται από το διάφραγμα και ενός χρόνου που καθορίζεται από την ταχύτητα. Για την λήψη της φωτογραφίας είναι απαραίτητη η χρήση ενός οργάνου που μετράει το φως, ενός (…)

Περισσότερα »

Η φωτογραφική μηχανή – Μέρος 2

2 Νοεμβρίου 2011

Μονοοπτική ρηφλέξ μηχανή 35mm (Single Lens Reflex Camera ή SLR Camera) Σε αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε αναλυτικά για τα μέρη και τις λειτουργίες της μονοοπτικής ρεφλέξ 35mm μηχανής. Η φωτογραφική μηχανή αυτού του είδους αποτελείται από δύο μέρη, το (…)

Περισσότερα »

Η φωτογραφική μηχανή – Μέρος 1

2 Νοεμβρίου 2011

Ιστορικά στοιχεία Αναζητώντας την απαρχή της φωτογραφίας θα πρέπει να γυρίσουμε αρκετούς αιώνες πίσω και να πάμε στην αρχαία Ελλάδα όπου σοφοί της εποχής εκείνης, όπως ο Αριστοτέλης, είχαν κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με το φως. Ο Αριστοτέλης βρισκόμενος (…)

Περισσότερα »