Η φωτογραφική μηχανή – Μέρος 1

2 Νοεμβρίου 2011 // Σημειώσεις μαθημάτων φωτογραφίας

Ιστορικά στοιχεία

Αναζητώντας την απαρχή της φωτογραφίας θα πρέπει να γυρίσουμε αρκετούς αιώνες πίσω και να πάμε στην αρχαία Ελλάδα όπου σοφοί της εποχής εκείνης, όπως ο Αριστοτέλης, είχαν κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με το φως. Ο Αριστοτέλης βρισκόμενος κάτω από τα φυλλώματα ενός δέντρου παρατήρησε το είδωλο του ήλιου να σχηματίζεται κάτω στο έδαφος με έναν τρόπο που έμοιαζε με αντικατοπτρισμό. Αλλά και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τον ενδέκατο αιώνα π.Χ., όπως ο Αλχαζέν, περιέγραψαν το φαινόμενο αυτό, το οποίο πρέπει να ήταν γνωστό και σε άλλους Αιγύπτιους σοφούς της εποχής.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε τον όρο Camera Obscura ο όποιος είναι λατινικός και σημαίνει σκοτεινό δωμάτιο ή σκοτεινό κουτί. Πρόκειται για ένα δωμάτιο ή κουτί το οποίο είναι απόλυτα σκοτεινό και στην μία πλευρά έχει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην ακριβώς απέναντι πλευρά μια πολύ μικρή τρύπα. Οι ακτίνες του φωτός ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ανάποδα πάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια το είδωλο των αντικειμένων που βρίσκονται έξω από το δωμάτιο.

Πολλοί ασχολήθηκαν με την Camera Obscura από όλους αυτούς αξίζει να αναφέρουμε τον Girolamo Gardano ο οποίος το 1558 πρόσθεσε έναν διπλό κοίλο φακό στην τρύπα εισόδου του φωτός. Επίσης το 1568 ο Daniello Bardaro πρόσθεσε διάφραγμα που επέτρεπε την εστίαση της εικόνας. Στο πέρασμα των χρόνων έγιναν πολλές βελτιώσεις πάνω στον αρχικό σχεδιασμό της Camera Obscura όπως ο κυρτός φακός για την ανόρθωση του ειδώλου, η προσθήκη καθρέφτη μπροστά στο φακό σε γωνία 45 μοιρών που σήμαινε την πρώτη ρεφλέξ μηχανή στον κόσμο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε τα ονόματα των Niepce, Daguerre και Talbot οι οποίοι ασχολήθηκαν όχι μόνο με την βελτίωση της κατασκευής αλλά και με την αποτύπωση όσων έβλεπαν χρησιμοποιώντας αυτήν την πρώτη μηχανή. Η δημιουργία της πρώτης φωτογραφίας στην ιστορία της ανήκει στον Niepce το 1826. Μετά τον συνεταιρισμό του Niepce με τον Daguerre υπήρξε σημαντική βελτίωση στην τεχνική της φωτογραφίας. Παρόλα αυτά ο Talbot ήταν αυτός που έθεσε τη φωτογραφία στις σωστές της βάσεις καθώς ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την σημαντικότητα της σχέσης θετικού – αρνητικού και ο θεωρείτε ο πατέρας της σύγχρονης φωτογραφίας.

Το δέκατο έννατο αιώνα και συγκεκριμένα το 1888 στην Αμερική ο George Eastman κατασκεύασε την πρώτη μηχανή – κουτί (Box Camera) Kodak που έπαιρνε φίλμ σε ρολό. Τέλος το 1924 κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία Leitz τη φωτογραφική μηχανή Leica η οποία χρησιμοποιούσε φιλμ 35 mm και είχε εστιακού επιπέδου φωτοφράκτη με σταθερή ταχύτητα 1/40 του δευτερολέπτου. Σταδιακά έγιναν αρκετές βελτιώσεις όπως ταχύτητες 1/1000, προσθήκη τηλέμετρου για ακριβέστερη εστίαση, εναλλάξιμοι φακοί οι οποίες έχουν διατηρήσει τη μηχανή αυτή μέχρι σήμερα στην κορυφή της κατηγορίας της.

 

Κατεβάστε αυτό το άρθρο σε μορφή PDF