Φωτογραφία Τοπίου

29 Φεβρουαρίου 2012 // Σημειώσεις μαθημάτων φωτογραφίας

Η φωτογραφία Τοπίου είναι πολύ δημοφιλή. Όπως σε όλα τα είδη φωτογραφίας πρέπει να προσπαθήσετε να αποδώσετε τον τρόπο που βλέπετε εσείς το συγκεκριμένο τοπίο, τη δική σας προσωπική ματιά. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες, στο φως στις σκιές και φυσικά στο θέμα σας.

Θέμα

Ας ξεκινήσουμε από το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ένα σημείο που σας ενδιαφέρει περισσότερο και να φωτογραφίσετε με άξονα αυτό. Για παράδειγμα να θέλετε να φωτογραφίσετε ένα δάσος καλό είναι να βρείτε ένα δέντρο που σας αρέσει περισσότερο από τα άλλα είτε για το σχήμα του είτε για το χρώμα του και να οδηγήσετε το μάτι του θεατή σε αυτό πρώτα. Όταν ξέρετε τι είναι αυτό που σας τράβηξε την προσοχή και αρχίσετε να κάνετε την σύνθεση της εικόνας με γνώμονα αυτό είναι πολύ πιθανότερο να καταφέρετε να περάσετε στον θεατή αυτό ακριβώς που θέλετε.

Φως

Όπως σε όλα τα είδη φωτογραφίας έτσι και στη φωτογραφία τοπίου το φως παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.
Πολλές φορές φωτογραφίζοντας ένα τοπίο που μας έχει εντυπωσιάσει βλέποντας μετά τις φωτογραφίες έχουμε την αίσθηση ότι κάτι λείπει. Δεν έχουμε καταφέρει να αποδώσουμε το συναίσθημα που νιώσαμε όταν βρισκόμασταν εκεί, και οι φωτογραφίες μας μας φαίνονται επίπεδες και βαρετές. Ένα από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τον κόσμο τρισδιάστατα. Εκμεταλλευτείτε το φως για να δώσετε την τρισδιάστατη αίσθηση στο δυσδιάστατο μέσο που έχετε επιλέξει για να εκφραστείτε. Φως και σκιές. Δείτε τα και καταγράψτε τα.

Το φως στο τοπίο είναι συνήθως το φυσικό. Για να μπορέσετε να έχετε το φως εκείνο στη φωτογραφία που αναδεικνύει το τοπίο, όσον το δυνατόν περισσότερο, πηγαίνετε να φωτογραφίσετε το ίδιο τοπίο διαφορετικές στιγμές της ημέρας με διαφορετικό φως.
Φωτογραφίστε από διαφορετικές γωνίες λήψης και διαφορετικές οπτικές. Πηγαίνετε πιο δεξιά ή πιο αριστερά από την αρχική σας λήψη. Ανεβείτε κάπου ψηλότερα ή ξαπλώστε στο έδαφος. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που αποδίδεται το θέμα σας.

Ασπρόμαυρη και έγχρωμη φωτογραφία Τοπίου

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τοπίου είναι πιο δύσκολη από την έγχρωμη καθώς δεν μπορούμε να στηριχτούμε στο χρώμα και την σημειολογία του. Η σύνθεση του κάδρου είναι πολύ σημαντική. Η διαφορά των αντικειμένων που απεικονίζονται όσον αφορά το υλικό τους καταγράφονται με διαφορετικό κοντράστ και τονικότητα στη φωτογραφία με αποτέλεσμα να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα (π.χ. πέτρες, δέντρα, νερό, ουρανός). Το νερό για παράδειγμα δίνει στα δέντρα και στους βράχους που βρίσκονται γύρω του ιδιαίτερο κοντράστ κάτι που τραβάει την προσοχή. Φωτογραφίζοντας το νερό σε ένα ποτάμι που κινείται γρήγορα ή σε ένα καταρράχτη μπορεί να αποδοθεί και με αργή ταχύτητα έχοντας τη μηχανή σε τρίποδο για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Επίσης καλό είναι με το νερό να προσέχετε τις αντανακλάσεις που δημιουργούνται για να τις εκμεταλλευτείτε προς όφελος σας.
Στην έγχρωμη φωτογραφία καλό είναι να έχετε διαφορετικό κοντράστ και τονικότητα μεταξύ ίδιων χρωμάτων. Για παράδειγμα το μπλε του ουρανού με το μπλε της θάλασσας πρέπει να έχει άλλο βάθος χρώματος για να ξεχωρίζει.

Σύνθεση

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε όλα τα στοιχεία που έχετε βάλει μέσα στη φωτογραφία σας σαν γραμμές και γεωμετρικά σχήματα. Μια σειρά δέντρων μπορεί να σχηματίζουν μια διαγώνια γραμμή. Οι κορυφές των βουνών μια οριζόντια. Ένα ποτάμι μια γραμμή του μπορεί να ξεκινά και να διασχίζει το κάδρο σας. Κάποιοι βράχοι ή πέτρες να σχηματίζουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Ξεχάστε για λίγο την ρεαλιστική απόδοση αυτών που βλέπετε και δείτε τα λίγο πιο γραμμικά και γεωμετρικά. Θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε ποια είναι η σύνθεση του κάδρου σας. Ας μην ξεχνάμε τον κανόνα των δύο τρίτων. Δοκιμάστε να βάλετε τον ορίζοντα της φωτογραφίας σας όχι στη μέση αλλά στα δύο τρίτα του κάδρου σας. Θυμηθείτε να αφήνετε το κάδρο σας να αναπνέει από την αριστερή του πλευρά. Μην ξεχνάτε ότι διαβάζουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά. Χρησιμοποιήστε το κάδρο μέσα στο κάδρο. Μπορεί αν έχετε κάποια στοιχεία να μπορούν να λειτουργήσουν σαν επιπρόσθετο κάδρο μέσα στη φωτογραφία εκμεταλλευτείτε τα.

Το πιο βασικό από όλα, οι κανόνες υπάρχουν για να τους καταπατούμε. Μην αφήσετε τίποτα να μπει ανάμεσα σε σας και την έμπνευση σας. Καλές φωτογραφίες τοπίου.

 

Κατεβάστε αυτό το άρθρο σε μορφή PDF