Φωτογραφία Πορτραίτου

26 Φεβρουαρίου 2014 // Σημειώσεις μαθημάτων φωτογραφίας

Η φωτογραφία πορτραίτου είναι ίσως το πιο διαδεδομένο είδος φωτογραφίας. Αναφέρεται σε επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και στους εραστές αυτήν της τέχνης.

Ας ξεκινήσουμε από τον ορισμό της λέξης πορτραίτο που σημαίνει την απεικόνιση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Οι προσωπογραφίες φυσικά ξεκίνησαν από την ζωγραφική και έχουν πάρει διάφορες σημασίες και ερμηνείες ανάλογα με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την αισθητική της κάθε εποχής.

Όταν ανακαλύφθηκε η φωτογραφία ως τεχνική στις αρχές του του 19ου οι άνθρωποι διαπιστώσανε ότι το καινούργιο αυτό μέσο μπορεί να αποτυπώσει πορτραίτα ανθρώπων με απίστευτα ρεαλιστικό τρόπο. Λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη της φωτογραφίας ιδρύθηκε στο Παρίσι το πρώτο στούντιο φωτογραφίας πορτραίτου. Μέχρι τότε το να έχει κάποιος άνθρωπος το πορτραίτο του ή της οικογένειας του θα έπρεπε να απευθυνθεί σε κάποιον ζωγράφο. Με την έλευση της φωτογραφίας τα πορτραίτα μπήκαν στην ζωή πολύ περισσότερων ανθρώπων καθώς η ανάθεση αυτού του έργου σε ζωγράφο ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση.

Ας θυμηθούμε λίγο τα οικογενειακά πορτραίτα που κοσμούν πολλά άλμπουμ στα περισσότερα σπίτια. Η οικογένεια πήγαινε σε κάποιον φωτογράφο μια ή περισσότερες φορές το χρόνο για να βγάλει μια οικογενειακή φωτογραφία. Οι φωτογραφίες αυτές εξυπηρετούσαν πολλούς σκοπούς. Την καταγραφή των μελών, την παρατήρηση των αλλαγών με την πάροδο των χρόνων, τη δημιουργία αναμνήσεων και την επικοινωνία με άλλα μέλη της οικογένειας που βρισκόταν μακριά.

Η φωτογραφία διάσημων ανθρώπων, ηθοποιών, τραγουδιστών, πολιτών, εφευρετών είναι συνήθως έργο επαγγελματιών φωτογράφων καθώς το ύφος και το στύλ της κάθε φωτογραφίας είναι κομμάτι της εικόνας που θέλουν να προβάλουν στο κοινό τους.

Πολλοί διάσημοι και πολύ καλοί φωτογράφοι έχουν ασχοληθεί με την φωτογραφία πορτραίτου είτε καθημερινών απλών ανθρώπων είτε διασήμων ανάλογα με το είδος της φωτογραφίας που τους ενδιαφέρει.

Πολλές οι συμβουλές για την φωτογραφία πορτραίτου που μπορούμε να δώσουμε αλλά ας ξεκινήσουμε από τις βασικές αρχές που ισχύουν για όλα τα είδη της φωτογραφίας με πολύ λίγα λόγια.

Κάδρο: Δείτε τι ακριβώς περιλαμβάνει το κάθε καρέ σας. Αποφασίστε ποιό κομμάτι του κόσμου γύρω σας είναι αυτό που εσείς αποφασίζετε να κόψετε και να απομονώσετε και να δείξετε. Είναι ίσως η ποιό σημαντική απόφαση που παίρνετε καθώς είναι και η πρώτη όταν βγάζετε μια φωτογραφία.

Σύνθεση: Ονομάζουμε τον τρόπο που τοποθετείται το θέμα ή τα θέματα σας μέσα το καρέ. Ποιά είναι η σχέση μεταξύ τους, σε ποιό σημείο του καρέ βρίσκονται και γιατί. Ποιά είναι η σχέση του θέματος με το φόντο, τα σχήματα και τις γραμμές που υπάρχουν στη φωτογραφίας σας.

Φως: Για να δημιουργηθεί μια φωτογραφία χρειαζεται φως. Μάθετε να βλέπετε και να παρατηρείτε το φως. Εκμεταλευτείτε το προς όφελος της φωτογραφίας σας. Ενδιαφέρον φως δεν είναι απαραίτητα τα άπλετο φως, το πολύ φως. Το φως που περιγράφει τα θέματα σας, το φως που δημιουργεί σκιές και όγκους, το σημειακό φως. Δείτε το φως και αφήστε το να σας οδηγήσει σε μια καλή φωτογραφία.

Θέμα: Όλες οι καλές φωτογραφίες έχουν ένα δυνατό κυρίως θέμα. Επιλέξτε ποιο είναι το κυρίως θέμα σας στην κάθε φωτογραφία και αναδείξτε το. Μην αφήνετε κανένα περιθώριο στην θεατή να αμφιβάλλει για το τι ήταν αυτό που σας τράβηξε την προσοχή και αιχμαλώτισε την ματιά σας. Δώστε στο θέμα σας την προσοχή που του αξίζει.

Για να γυρίσουμε όμως ποιο συγκεκριμένα στην φωτογραφία πορτραίτου ας την προσεγγίσουμε με πιο ανοιχτή ματιά και σκέψη. Πορτραίτο δεν είναι απαραίτητα μόνο το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Μπορεί να είναι ένα κομμάτι του, μια κοντινή λήψη στα χέρια ενός πιανίστα μπορεί να είναι το πορτραίτο του συγκεκριμένου πιανίστα ακόμα και αν δεν φαίνονται τα χαρακτηριστικά του. Μπορεί να είναι η πλάτη ενός ανθρώπου. Μπορεί να είναι ότι εσείς αποφασίζετε ότι ταιριάζει στην συγκεκριμένη λήψη. Η φωτογραφία μπορεί να είναι ένα μέσο καταγραφής και πληροφορίας αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Αν θα έπρεπε να χωρίσουμε την φωτογραφία πορτραίτου σε κάποιες κατηγορίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μεγάλος διαχωρισμός γίνεται μεταξύ των φωτογραφίων στις οποίες ο άνθρωπος γνωρίζει ότι φωτογραφίζεται και συνενεί και στις φωτογραφίες όπου ο εικονιζόμενος δεν το γνωρίζει. Στην πρώτη κατηγορία το μοντέλο και ο φωτογράφος βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και σχέση για να μπορέσει να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό το είδος της φωτογράφισης είναι απόλυτα ελεγχόμενο και σκηνοθετημένο. Τοποθεσία, φως, κάδρο, σύνθεση, ενδυμασία. Ο φωτογράφος καλείτε να κάνει μια σειρά επιλογών που θα τον φέρουν πιο κοντά σε αυτό που θέλει να αποδώσει μέσα από τις φωτογραφίες του. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι στο μυαλό του η ιδέα που έχει και το πως θέλει να προσεγγίσει το θέμα του τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να το καταφέρει. Η άλλη κατηγορία των πορτραίτων στην οποία το θέμα δεν γνωρίζει ότι φωτογραφίζεται απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση από τον φωτογράφο, παρατηρητικότητα και άμεσο εντοπισμό του θέματος καθώς υπάγεται περισσότερο στην κατηγορία του φωτορεπορτάζ.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποια  ονόματα μεγάλων φωτογράφων καθώς και τους συνδέσμους για να μπορέσετε να δείτε τη δουλειά τους.

Julia Margaret Cameron

Diana Arbus

Richard Avedon

Cecil Beaton

Phillipe Halsman

Dorothea Lange

Annie Leibovitz

Irving Penn